
 

 

 
 
 
 
 
 
 

Philadelphia Board of Ethics 
Non-Public Board Opinion No. 2019-003 

 
September 4, 2019 

 
Re: Application of ethics rules to City employee’s application for and acceptance 

of subsequent employment funded by a City contract 
 
Dear City Employee: 

You have asked whether the City’s ethics rules would restrict you from applying for or 
accepting a position with a private firm, and whether any additional restrictions would apply if 
the salary for that position would be funded by a City contract. As discussed in more detail 
below, you are advised that: 

(1) The City Ethics Code’s conflict of interest restriction would require you to disqualify 
yourself from any official action related to a potential employer whose financial interests 
you have the ability to impact in your City job; 

(2) The State Ethics Act’s conflict of interest restriction would also likely require you to 
recuse yourself from any official action related to the potential employer;  

(3) While you are a City employee, Home Rule Charter Section 10-102 prohibits you from 
applying for a position that would be funded by a City contract; 

(4) If you leave City service, the post-employment restrictions of the City’s Ethics Code 
would not apply so long as you would not be performing work related to your City 
department; and 

(5) The post-employment restrictions of the State Ethics Act would not apply so long as you 
would not be performing work related to your City department. 
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I. Jurisdiction 

Philadelphia Home Rule Charter Section 4-1100 grants the Board of Ethics jurisdiction to 
administer and enforce all Charter provisions and ordinances pertaining to ethical matters. 
Charter Section 4-1100 and Philadelphia Code Section 20-606 authorize the Board to render 
advisory opinions explaining the application of laws under the Board’s jurisdiction concerning a 
City officer or employee’s proposed future conduct.1 Board Regulation No. 4 describes the 
procedures related to seeking an advisory opinion and for requesting reconsideration of an 
advisory opinion issued by the Board. 

II. Facts 

You are an employee of a City department. As part of your current responsibilities, you 
approve work performed by contractors. 

You are considering leaving City service. You are interested in applying for positions 
with several private firms. Two firms with active postings in your field have contracts with your 
City department. Your responsibilities include approving work performed by these firms 
pursuant to their City-related contracts. 

One job posting you have provided for our review is for an embedded contractor position 
with a City program (the “City Program”). According to this job posting, the embedded 
employee will work as a direct extension of the City Program’s staff and may be located at the 
City Program’s office. The City Program is not part of your City department. You have had no 
involvement with the City Program during your City service. 

III. Conflicts of Interest 
 
A. General 

Applying for a job would create a conflict of interest with regard to the prospective 
employer. Section 20-607 of the Ethics Code prohibits a City officer from taking official action 
when either (a) they have a personal financial interest in that action or (b) a business or other 
entity of which they are a member has a financial interest in that action. If an employee has a 
conflict and has the ability to take official action that would financially impact the source of that 
conflict, the employee must disclose the conflict and disqualify themselves from any such 
official action. Code §20-608.  

A “financial interest” is “an interest involving money or its equivalent or an interest 
involving any right, power or privilege that has economic value.” Code §20-601(9). A person or 
entity has a financial interest in matters that have a potential impact on the person’s or entity’s 
income, compensation, assets, wealth, employment prospects, or business prospects. See Board 
Ops. 2019-002; 2012-001. 

  

                                                           
1 Home Rule Charter Section 4-1100 also gives the Board “concurrent authority” with the Law Department to advise 
City officials on the application of State law. Our advice on State law, however, does not provide protection from 
possible enforcement by the State Ethics Commission. For guidance on the State Ethics Act that would provide such 
protection, you should contact either the State Ethics Commission or the Law Department. 
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B. City Code Section 20-607(a) 

The opportunity to be considered for a job carries a financial interest even if an 
employment relationship never materializes. A job application or other effort to solicit 
employment therefore creates a financial interest under the Ethics Code.2 Thus, a City officer or 
employee who applies for a non-City job would have a conflict of interest under Section 20-
607(a) with regard to the prospective employer. 

In your current position, you are responsible for approving work performed by firms that 
contract with your City department, including the two firms that have active postings in your 
field. Your approval is necessary for contractors to be paid for their work. As a result, you are in 
a position to take official action that would directly impact firms that have contracts with your 
City Department. Therefore, if you apply for a position with any firm that has contracts with 
your City department, you must comply with the disclosure and disqualification requirements of 
Section 20-608(c). 

In contrast, if a firm does not have or bid on any contracts with your City department, 
you would not be in a position to take official action that would impact that firm financially. As a 
result, you would not be required to follow the disclosure and disqualification requirements of 
Section 20-608(c). 

C. City Code Section 20-607(b) 

While a job application creates a financial interest under the Ethics Code, it does not 
make someone a “member” of a firm such that it would create a conflict under Section 20-
607(b). A conflict would arise under Section 20-607(b), however, when there is both a job offer 
and acceptance of the same.3 If you submit the required disclosure and disqualification letter 
when you initially apply for a position, however, you would not need to take further action upon 
acceptance of the position. 

D. State Ethics Act 

The State Ethics Act imposes restrictions on “public employee[s]”4 relating to conflicts 
of interest that are in addition to, and in some cases different from, those imposed on you by City 
law. See 65 Pa. C.S. §1101, et seq. The General Counsel of the State Ethics Commission has 
advised that a conflict may arise under State law where a matter before a public employee 
involves “a prospective employer with which you would be pursuing or would reasonably 
anticipate pursuing employment.” Advice of Counsel 11-514, State Ethics Comm’n (Mar. 18, 
2011). In light of this, it appears likely that an application for employment with a firm that has a 
contract with your City department, including the two firms that have active postings in your 
                                                           
2 The question of when an officer or employee has applied for another job is fact-dependent. To the extent that you 
are responding to public postings of open positions and have not had any discussions with the potential employer in 
advance, you have applied when you submit materials in response to a posting. 
3 An earlier Board Opinion implies that a Section 20-607(b) conflict arises only at the point in a job search where 
there is a written agreement between the prospective employer and the employee or officer. Board Op. 2007-001. As 
discussed below, because employment relationships often lack a written contract, the apparent requirement of such a 
formal instrument unduly narrows this provision. This Opinion supersedes Board Opinion 2007-001. 
4 Because you informed Board staff that you were required to file the State’s financial disclosure form, we treat you 
as a “public employee” under the State Ethics Act. See 65 Pa. C.S. §1102. 
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field, would create a conflict under State law that would require you to recuse yourself from 
taking any official action regarding the firm. That said, for definitive guidance on the State 
Ethics Act, you should contact either the State Ethics Commission or the City Solicitor. See 65 
Pa. C.S. §1109(g). 

IV. Charter Section 10-102 

Section 10-102 states, in relevant part, that City employees 
… shall not be interested directly or indirectly in any contract for the purchase of 
property of any kind nor shall they be interested directly or indirectly in any 
contract for the erection of any structure or the supplying of any services to be 
paid out of the City Treasury; nor shall they solicit any contract in which they 
may have any such direct or indirect interest. 

This is a broad rule meant to limit the ability of City officers and employees to use their 
status or authority to benefit from City contracts. Section 10-102 also prevents “double dipping” 
– arrangements where a City employee receives payments from the City on top of the salary 
already attached to their City job. See Board Op. 2014-001 (citing Golden Motors v. Southern 
Motors, 9 Phila. Co. Rptr. 212, 219 (1983), aff’d 90 Pa. Commw. 137 (1985)). For example, 
Section 10-102 prohibits a City employee who owns an office building from leasing office space 
to the City. Id. 

Even if payment is made through another person or entity, it is still prohibited if the 
money came from a City contract. For example, a City employee who authors a book on their 
own time cannot sell copies of that book to the City, regardless of whether the sales are made 
directly to the City or through a distributor who then pays royalties to the author. See Solicitor’s 
Op. 96-12 (May 7, 1996) (Ravelli). 

Charter Section 10-102 has two clauses. The first clause sets forth a prohibition on a City 
employee being interested in certain types of City contracts. The second clause states that a City 
employee shall not solicit any contract in which the employee may have such an interest. The 
Board has not previously interpreted the prohibition on soliciting contracts set forth in the second 
clause.5 We must do so now to determine whether, as a current City employee, you may apply 
for a private position which would be funded by a City contract. 

Principles of statutory construction require us to give the second clause of Section 10-102 
meaning and effect separate from that of the first clause. Cf. 1 Pa. C.S. §1921(a) (“Every statute 
shall be construed...to give effect to all its provisions.”).6 The second clause cannot, therefore, be 
read to describe the same conduct as the first. The first clause of Section 10-102 states that City 
employees “shall not be interested” in any contract that is (1) for property sales, construction or 
services and (2) paid out of the City Treasury. The second clause prohibits solicitation of “any 

                                                           
5 The Board previously interpreted Section 10-102 as a whole to apply only if a job offer was “memorialized in a 
contract” obligating the prospective employer to pay the applicant out of  a City contract. Board Op. 2007-001. The 
Board did not discuss the ban on solicitation. As noted in footnote 3 above, this Opinion supersedes Board Opinion 
2007-001. 
6 While the State Statutory Construction Act does not apply to the interpretation of a Home Rule Charter, 1 Pa. C.S. 
§1502(a)(1)(ii), it nonetheless incorporates general principles of statutory construction. 
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contract” in which the employee “may have any such direct or indirect interest.” 
“[S]uch…interest” by necessity refers to the prohibited interests described in the first clause. 

Notably, the second clause uses “may” – rather than “shall” as used in the first clause – to 
describe the relationship between “any contract” and prohibited interests. This distinction 
indicates that the ban on solicitation applies to future interests, i.e. those that would accrue if the 
solicitation was successful and a contract was formed. Accordingly, we read the second clause of 
Section 10-102 to prohibit the solicitation of any contractual arrangement that would result in a 
prohibited interest. 

A job application is clearly solicitation of employment. While most employment 
relationships do not involve a written contract, even at-will employment is inherently contractual 
in nature. See 19 Summ. Pa. Jur. 2d Employment & Labor Relations §1:36 (2d ed.). Soliciting 
employment that would be paid for by a City contract is soliciting a contractual relationship that, 
if ultimately formed, would create a prohibited interest. As a result, we interpret Section 10-102 
to prohibit a City employee from applying for a job or otherwise soliciting employment that 
would be funded by a City contract. 

In this case, applying for the embedded contractor position would be soliciting an 
employment agreement under which you would be paid out of a City contract. As a result, you 
cannot apply for this position while you are still employed by the City. Similarly, if any other 
position you are considering will involve work funded by City contracts, you would be 
prohibited from applying for that position while employed by the City. 

V. Post-Employment Restrictions 

If you leave City employment, you will be subject to post-employment restrictions under 
the City’s Ethics Code and the State Ethics Act. 

A. City Post-Employment Restrictions 

The Ethics Code prohibits a City officer or employee from becoming “financially 
interested” in official action taken “during his [or her] term of office or employment and until 
two (2) years have elapsed” since leaving City service. Code §20-607(c). So long as your work 
for your new employer is not related to your work for your City department, the two-year 
restriction would not apply. For example, if a position with a new employer does not overlap 
with official actions you took during your City service, the two-year ban would not apply. 

In addition, the Ethics Code permanently bans a former City officer or employee from 
“assist[ing]…another person, with or without compensation, in any transaction involving the 
City in which [the officer or employee] at any time participated during their City service or 
employment.” Code §20-603(1). So long as your work for your new employer does not involve 
any transactions with your City department, this restriction would not apply. If your new job will 
involve work at your City department, however, you must ensure that you avoid participating in 
transactions with the City you were involved in during your City service. 
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B. State Post-Employment Restriction 

The State Ethics Act prohibits public employees from representing any individual or 
organization before their former governmental body for compensation. 65 Pa. C.S. §1103(g). It is 
likely that the State Ethics Commission would only treat entities within your City department as 
part of your former governmental body. See e.g., Advice of Counsel 19-520, State Ethics 
Comm’n (May 10, 2019). Therefore, if work for a new employer during the first year of 
employment does not involve any entities of your City department, this provision would not 
apply. In contrast, a job that would involve projects at your City department would require 
greater care to avoid engaging in representation of your new employer or its clients before your 
City department. As noted above, you should consult with the State Ethics Commission or the 
City Solicitor for definitive guidance on the State Ethics Act. 

* * * * * 

Thank you for your concern about compliance with the City’s Ethics Code and for 
seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the facts 
you have provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable reliance on 
opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within the Board’s 
jurisdiction, unless they have omitted or misstated material facts in their requests. Code § 20-
606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 4.12. 

Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made public. 
As required by the City Code, a version of the Opinion that has been redacted to conceal facts 
that are reasonably likely to identify you is being made public. Please let Board Staff know if 
you have any questions. 

 
 

 
 
 
 

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 
 
 

Michael H. Reed, Esq., Chair 
Judge Phyllis W. Beck, (Ret.), Vice-Chair 

Sanjuanita González, Esq., Member 
Brian J. McCormick, Jr., Esq., Member 

JoAnne A. Epps, Esq., Member 
 
 
cc:  J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director 

Michael J. Cooke, Esq., Acting General Counsel 


